Welcome

Tentang Diriku

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini. Mengajar di SMK Seri Puteri, Ipoh & memegang jawatan Guru Perpustakaan & Media (GPM).

Jom Klik...

Tuesday, 29 November 2011

Ayam Masak Mamak

Ayam Masak Mamak...kalah Vangey..hehehe


Resipi dpd Kak Fadzilah (GK Bhs) & diolah oleh kakak tersygku, Kak Noorhaini. Buat kwn & adikku yg nak resipi....blh aje, ini resepinya :

Resipi Ayam Masak Mamak
Bahan-bahan :
1. Bawang merah - banyak tau .... (ikut le ayam byk mana)
2. Bawang putih - sikit je...x letak pun x pe
3. Daun kari
4. Cili boh
5. Kicap manis (Nisa letak juga kicap masin sbb x suka manis)
6. Kulit kayu manis (x ltk pun x pe)
7. Garam, gula secukup rasa
8. Asam jawa

Cara-cara :
1. Ayam goreng macam biasa.
2. Kemudian goreng bawang & diangkat.
3. Masukkan cili boh & goreng sampai pecah minyak.
4. Lepas tu, masukkan bawang yg tlh digoreng tadi. Kacau.
5. Masukkan daun kari.
6. Bau wangi, masukkan ayam...kicap....mcm biasa garam & gula.
7. Masukkan air asam jawa
8. Agak2 ok, angkat & hidang dgn nasi panas2...sedap tau!

Resipi nie kata Kak Noorhaini blh buat dgn daging atau ikan tapi belum try le...nanti try, ok. Selamat Mencuba adikku, Wan Teh Siti Hajar...(betui ke nak buat nie, mcm tak caya je...hehehe)

Suami Nisa kata blh kalah restoran vangey Ipoh nie...wah...hebat lah tue...

Karipap

Teringin nak makan karipap, jadi buat le sendiri sbb dah lama tak buat...siap jugak karipap...

Karipap yg pelbagai saiz...janji blh makan

Kerepek Coklat

Tengok blog http://dapur-mamasya.blogspot.com/2011/10/kerepek-coklatjom-tengok-cara.html teringin pulak nak buat kerepek coklat macam tue...mintak izin share, ya.  Seronok tgk blog dia sbb explain satu persatu & sedap2 resipinya. Hasil Nisa buat kerepek ni kurang cantik sbb pisau tak berapa tajam jadi tebal le sikit.... Inilah hasil kerepek coklat Nisa yg krg cantik tapi rasa ok..hehehe


Kerepek coklat...1st time buat...

Friday, 25 November 2011

Ice Cream Buatan Sendiri

Ice Cream Buatan Sendiri

Tiba-tiba husband suruh buat ice cream...so, g supermarket cari serbuk koko sbb yg lain dah ada stok kat rmh....jadi le ice cream spt di atas.  Resepinya senang aje...(thanks to the owner...dah lupa ambik kat mana resepi nie)
1 biji telur, 1 tin susu cair, 1 sudu besar ovalette, 1 sudu teh perisa vanilla, 5 sudu besar gula (nak lebih ikut suka kemanisan), apa-apa perasa ikut suka (serbuk koko, jagung, strawberry).
Cara-cara:-
1. Masukkan semua kecuali perasa ke dlm mixer dan pukul sampai kembang dan likat.
2. Kemudian, masukkan perasa dan pukul lagi. (Di sini Nisa letak serbuk koko van houten, sdkt choc emulco & perisa coklat).
3. Masukkan dlm bekas...Nisa campurkan choc chip ke dlm ice cream & hiaskannya dgn choc chip.
4. Masukkan ke dlm peti ais..jgn tutup bekas tue, bila dah keras baru tutup. Biarkan semalaman...esok pagi dah boleh makan.
My husband tak sampai pagi, tgh malam terus makan...not bad at all....lepas nie blh buat perasa lain lagi.....

Wednesday, 23 November 2011

Berita

24 November 2011....sujud syukur ke hadrat Mu, Ya Allah kerana memperkenankan doaku yg sekian lamanya...ini juga biarlah rahsia...tapi bukan mengandung juga...doa mengandung belum makbul lagi...tak pe, Allah Maha Mengetahui...mungkin satu demi satu doaku dimakbulkan Allah....ini dikira permulaan yg baik setlh mengharungi pelbagai onak dan duri...hanya Allah shj yg tau. Cepat atau lambat doa kita tue dimakbulkan hanya Dia yg berhak tau...kita sbg insan kena yakin pdNya...jika tak yakin, takut tak makbul....Semoga Allah tetapkan keimanan ku ini agar lebih beriman dan mendekatkan diri dgnMu. Semoga ku tak lupa padaMu, Ya Allah kerana hy Engkau shj yg mengerti segala-galanya...thanks Allah....love U...

Cuti Sekolah

Dah mula dah cuti sekolah tapi keje tetap keje.... tak gi mana2 rasanya cuti nie.... apa lagi nak try resepi2 baru, biar pening suamiku nanti...yezza...blh masak benda2 baru....tgh dok cari resepi skrg nie...bestnya...

Berita

Dah lama tak update blog sbb sibuk sgt. Bapa mertua telah meninggal dunia pada 29.9.2011 / 1 Zulkaedah (hari Khamis) pukul 8.45 pagi. Sehari selepas bawa balik ke rumahnya di Sg Rokam, beliau telah pergi...macam tak percaya aje sbb 6 bulan terlantar akhirnya pergi jua dlm usianya yg muda jugak 66thn...suami sampai skrg masih rindukan bapanya krn rasa tak puas bercakap dgn beliau..adat lah, kan. Alhamdulilah abah ku masih sihat walau dah 72 thn (risau gak sbnrnya) & mak pun sihat.

16 Oktober 2011 (Ahad) pulak dpt berita satu2nya adik perempuanku telah melahirkan baby girl, Siti Aisyah Qaisara pada pukul 10am (agaknya lah)...seronok mak dpt cucu pertama begitu juga abah.


Ini le anak sedara pertamaku...skrg dah 4.3kg...besarnya...
 21 Oktober 2011 (Jumaat)....berita yg ditunggu2 akhirnya tiba juga...alhamdulilah...biarlah rahsia...hehehe...tapi bukan mengandung...

14 November 2011 (Isnin) .... dah masuk umur 40 tahun....seram pun ada....apa2 pun best sbb suami tak lupa bday (klu lupa mmg nak kena nie), yg terkejut anak2 murid buat surprise birthday...sapa lagi klu bkn my sweet libraians...mlm nya pulak, my sister in laws pulak belanja makan, belikan kek & hadiah...tak sangka rezeki umur 40 thn. Semoga Allah membalas jasa semua org (termasuk mak, abah, suami, adik2, mak mertua, adik2 ipar, sedara mara, org-org yang mengingati hari jadiku & mendoakan kesejahteraanku.)
Buat Kak Norliza Bt Mansurdin yg byk mengajarku erti kasih sayang, pengorbanan, erti sahabat, keimanan (ini yg penting), sentiasa bersamaku susah & senang...terima kasih yg tidak terhingga hanya Allah shj yg dpt membalas jasamu...tak terdaya diriku utk membalas jasa-jasanya...thanks to Allah yg menemukanku dgnnya di saat aku di dlm kegelapan & keseorangan mengharungi liku2 hidup. Aku tak mampu membalas jasa2nya buat masa ini, hanya Engkau shj yg dpt membalasnya, Ya Allah...