Welcome

Tentang Diriku

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini. Mengajar di SMK Seri Puteri, Ipoh & memegang jawatan Guru Perpustakaan & Media (GPM).

Jom Klik...

Monday, 31 December 2012

Percutian ke Macau 2012(Part 3)

Hari ke3....lepas jamak (waktu zohor pukul 12.16tghhari)...bersiap2 nak ke town pulak.

Pihak hotel kata naik je bas free (depan hotel pulak tu) & cuma jalan kaki je ke The Venetian dari City of Dreams. Kpd mrk yg berkunjung ke sini, sebenarnya byk bas free kalau nak ke tempat2 spt Lisboa, Galaxy, The Venetian dll...Hong Kong Ferry Terminal pun free. Jadi, x payah naik teksi sbb mahal...pergi je mall mrk ada bas, naik free je tapi bkn mcm bas biasa blh turun mana2...terus ke destinasi bas tu lah. Yg terkejut, bas free nie cantik pulak tue. (Nak naik bas awam, kena sediakan duit syiling USD3.20)


Inilah bas free tue..sapa2 pun blh naik kalau nak ke The Venetian...tunggu dpn hotel Sintra (Alhamdulilah, kebetulan dok hotel nie...x sangka)..dari sana pun, naik bas nie...cantik bas mereka.




Kat bawah nie...ikan duyung menari2....






Ini bangunan The  Venetian...waktu siang...

Sana sini emas...



Ini bukan awan, tau...ini ceiling bangunan nie...sentiasa rasa siang..hehehehe







Wow! Bestnya..siap nyanyi tau...tapi mahal nak naik..












Nasib ada yg sudi ambik gambar kami semua...dpt lah 11 org dlm gambar...



Gelagat my in-laws kat luar The Venetian waktu malam...cantik betul dgn lampu2 & tiba2 dikejutkan ada persembahan pada bangunannya....rasa tak rugi pulak dtg sini..





Inilah persembahannya setiap setengah jam akan ditayangkan pada setiap malam...


Nasib ada bas free ke Galaxy dari The Venetian..kalau tidak jenuh jalan kaki...cantik, kan.




Wow! Ferari..


Ada pertunjukan lagi tapi dah nak habis..tak sempat...


Balik dlm hujan pukul 1.00 pagi...  

Next entry pulak....

Sunday, 30 December 2012

Percutian ke Macau 2012(Part 2)

Lepas makan2 kat hotel.....g jalan2 kat bandar.... Bila dah baca kat blog nie http://mymemorablevacations.blogspot.com/2010/11/macau-hari-kedua.html  tak sangka jejak kaki kat sini...iaitu Senado Square .... cantik betul decoration utk sambutan Krismas mrk kat sini..






So far not bad lah Macau sbb cantik tptnya....cuma masalah komunikasi...tiba2 rasa bangga dgn M'sia yg kaya dgn budi bahasa tapi satu je M'sia kalah dgn mereka yg mengamalkan kebersihan...... terkejut jugak Macau & Hong Kong juga sangat bersih...tak nampak satu sampah pun & toilet punya ler bersih...mcmmana nak terapkan nilai kebersihan dlm rakyat M'sia..tepuk dada tanya selera masing2...kalau sayangkan negara kita, pasti kita jaga, kan.


Kembali kpd jalan2 mlm tue...tapi sebenarnya pukul 6 dah gelap dah kat sana...ok...lepas jalan2 kat Senado Square tu, kami sefamily jalan2 pergi masuk tgk Lisboa, Wynn, MGM...semua nie adalah mcm supermarket (brg2nya berjenama & mahal2) dan juga casino. Tandas2 kat dlm nie blh tido sbb terlampau eksklusif & bersih. Yg best dpt tengok pertunjukan pancutan air menari2 bila kami bergambar kat situ...




Yang bestnya waktu malam sbb keindahan lampu2 yg menyinari bangunan2....







Tengah syok bergambar, dikejutkan dgn pancutan air beserta lagu...bestnya...mcm kat Las Vegas lah pulak..hehehehe



Tengok-tengok aje...tak mampu nak beli...adus..kaya betul org2 sini...





Sepatutnya yg kat bawah nie keluar naga emas tapi ada masalah teknikal..thn dpn baru ada...terkilan lah tak dpt tgk...



Sbb nak dekat Krismas, jadi decoration Krismas dlm nie...cantik jugak, kan...

(Nampak tak my sister-in-law mengusik kat belakang tue..hehehehe)





Pukul 2 pagi kot baru balik hotel....penat sungguh...kaki sakit betul sbb berjalan byk sangat...baru je sampai. Esok nak ke tpt yg begitu popular...The Venetian...


Jumpa next entri, ek....


Wednesday, 26 December 2012

Percutian ke Macau 2012(Part 1)

Baru nak update blog sbb sibuk sgt rasanya cuti kali nie.... Ok..jom baca..


Beberapa bulan perbincangan utk melancong ke luar negara....selepas membaca beberapa blog & juga harga tiket murah.....akhirnya pilihan destinasi kami ke Macau & Hong Kong....  Mula-mula berat hati nak ke Macau sebab negara yg terkenal dgn perjudian tetapi bila baca blog org yg dah ke sana, rasanya nak juga merasa negara yg kaya raya...yg penting niat di hati kita bukan pergi utk berjudi (eeee...dosa besar, tau)  tetapi utk melihat keindahan Allah Taala & juga bangunan yg direka oleh manusia...

2 hari sebelum bertolak, shopping makanan utk dibawa ke sana sbb takut kebulur...al maklum lah bila baca blog susah nak dpt makanan halal kat sana...so, beli lah makanan & minuman....(cocoa collagen tetap dibawa, tau)... Inilah makanan yg dibawa:-


Tapi tetap cari restoran halal kat Macau & Hong Kong...print siap2 alamat spy senang nak cari kat sana sbb kami bukan pergi ikut agensi...redah ajer...hehehehe...


Pada 29.11.2012...bertolak dari Ipoh pada pukul 10.00 malam sbb flight pukul 6.40pagi... Hujan sepanjang perjalanan ke LCCT....tak sangka pulak sepupu suami sekeluarga tunggu kami di sana pukul 2pagi... Jenuh juga tunggu pagi2....tak tidur langsung, lepak2 kat McD....


Pemandangan dari atas....



9.30 pagi dah sampai....eeeee sejuknya...kali pertama jejak Macau... Kami terus menuju utk mencari van @ teksi.....kira2 mahal klu naik van...so, kami pun tunggu naik teksi... My in-laws tgh sibuk berbaris tunggu teksi :-




 Dah sampai Hotel Sintra....pening jugak bila berckp dgn pemandu teksi yg tak tahu mana Hotel Sintra...pelik betul mrk tak tahu padahal tpt mrk sendiri...kat sini mrk x faham B.Inggeris...berckp B.Inggeris pun x tahu...rugi x bljr B.Cina dgn kwn2 Cina masa sekolah dulu2.. 







Sampai je....tido dulu sbb tak tido2... Zohor kat sini waktu masa tu pukul 12.15, Asar 3.15, Magrib 5.45 & Isyak 6.59..... mesti check waktu solat...jgn lupa utk bersolat walaupun jalan jauh...Allah dah izinkan kita bercuti..jgn pulak lupakan Dia, kan..

Nanti kita bersambung, ya...