Welcome

Tentang Diriku

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini. Mengajar di SMK Seri Puteri, Ipoh & memegang jawatan Guru Perpustakaan & Media (GPM).

Jom Klik...

Tuesday, 20 November 2012

Cara Buat Blog Mula-mula

Ada yg mintak tlg ajar buat blog, jadi Nisa cuba lah sedaya upaya ajar di sini sbb ilmu yg kita ada x baik kita jadi kedekut, kan. Tapi Nisa ajar yg simple ajer iaitu guna blogspot sbb free. Yg penting kena ada akaun gmail...klu x ada, buat akaun gmail. Mcm Nisa byk akaun gmail sbb tak nak berserabut dgn personal, so Nisa buat satu khas utk blogspot. Semua terpulang kpd u all, ya.

Dah ada akaun gmail, pergi ke http://www.blogger.com/start. U all akan nampak 'Create Your Own Blog', klik kat situ ya. 

Gambar Ehsan Google

Di situ nanti u all kena isi maklumat-maklumat yg diminta, ya spt username, first name & sebagainya. Jadi, u all kena rancang lah dulu semua perkara spt username, password...title blog u all agar sesuai dgn apa yg u all nak buat sama ada biz ke, personal ke atau apa2 aje lah... Ini yg u all kena isi blog title nanti :-


Gambar Ehsan Google

Nanti u all ikut aje arahan kat situ, ya sbb kadang2 mrk ubah2 tapi sebenarnya sama aje lbh krg caranya...

Nak buat blog nie kena rajin explore lama2 pandai lah...

Nanti u all kena pilih template utk blog anda...sbg permulaan pilih mana2 template kat situ sbb nanti blh ubahsuai ikut suka.

Utk tulis apa2 yg u all nak, blh lah tulis kat sini iaitu bahagian post / posting :-


Gambar Ehsan Google

Bila u all dah tulis, klik publish post....u all akan tengok post u all yg pertama kat blog....TAHNIAH SEBAB DAH JADI BLOGGER! ....

Ok tak, senang aje utk permulaan...jika nak apa2 selanjutnya, Nisa akan post berkenaan blog lagi, ya...SELAMAT MENCUBA BUAT AKAMAR ROZANA, ENCIK ISHAK & YONG YG NAK CUBA....Apa2 blh tanya, ek....


No comments:

Post a Comment