Welcome

Tentang Diriku

My Photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini. Mengajar di SMK Seri Puteri, Ipoh & memegang jawatan Guru Perpustakaan & Media (GPM).

Jom Klik...

Tuesday, 16 December 2014

Percutian ke Melbourne (Part 1)

Percutian ke Melbourne mmg tak dirancang...adik ipar mmg dah booking utk mrk nak ke sana. Tiba2 dia ajak ke sana bercuti...memandangkan ingat nak main snow sbb tak pernah kan mmg ler teringin...so, terima pelawaannya.

9 Jun 2014
Nisa & suami telah berjanji dgn abg ipar utk naik kereta dia...punya ler lama tunggu dia dtg...bbrp jam tunggu baru sampai. Bayangkan tak makan langsung konon nak berhenti makan kat highway tapi bila masuk highway nak berhenti mana2 pun tak boleh sbb byk kereta. Bila nak masuk pulak jem...kami dah lewat dah nie..risau sungguh. Dah lah pertama kali pergi naik KLIA2...mintak tlg adik ipar lelaki, Musa tunggu kami sbb takut kami sesat. Yg lain semua dah sampai.

Lepas parking...nampak Musa..lega rasanya...so, naik train nak ke KLIA2...beli tiket tanya arah mana...dia cakap mana2 pun blh...train sampai kami pun terus naik. Malang tidak berbau, terkejut bila train menghala arah lain iaitu ke KL. Nisa, suami, abg ipar (Ramlan), adik ipar (Musa) & bapa sedara suami (Ayahman)....apa lagi pucat muka kami sbb kapal terbang dah nak bertolak lagi sejam. Dah ler beg Nisa & beg abg ipar belum bawak masuk lagi. Nsb kami blh berhenti di stesyen yg berikutnya. Mula2 nak naik teksi tapi jaga kat situ kata lagi lewat...terpaksa tunggu train ke KLIA2 lagi 1/2 jam...kecewa sungguh dgn budak perempuan tiket tadi sbb bagi arahan tak betul. Ada pekerja KLIA2 yg berada di situ beritahu jalan nak ke sana memandangkan kami dah lewat & tak reti ke KLIA2..dia sabarkan kami kata ada masa lagi padahal sebenarnya dah suntuk masa. Sampai je train...kami terus naik & tiba di KLIA2 apa lagi berlari ke kaunter tiket..bukannya dekat..jauh... Nampak mak mertua, biras; Siti & adik ipar; Hidir tgh tunggu dkt kaunter. Sesampai di kaunter mereka tak benarkan beg kami masuk sbb dah tutup..puas juga kami merayu & akhirnya bertekak dgn mrk benarkan bawak masuk beg. 

Yg sedihnya dia blh kata tinggal je beg kat mana2...aduhai...Nisa mula ler rasa nak nangis...dah mmg patah hati nak pergi dah. Ckp dgn Mus tak apalah kami tinggal.  Tiba2 Mus bawak beg2 kami terus masuk konon2nya berharap pihak imegresen tu nak benarkan masuk dgn beg2 kami bila dgr masalah kami. Terkejut pihak imegresen tgk beg2 kami...kami ceritakan perkara sebenar. Salah seorg dpd mrk tiba2 beri idea beli shopping beg besar di KK Super Mart & sumbat semua barang kat situ..apa lagi berlari ke kedai tu (nasib dekat jer). Kat situ, habis kami punggah barang2...dah tak ingat apa dah org pandang ke apa ke...yg best imegresen tu pun tlg kami masa tu..terus kami masuk berlari2 sbb dah terlambat...jauh sungguh rasanya...tapi semua pihak imegresen mmg bagus sbb mrk yg dah tahu situasi kami lepaskan kami mcm tu ajer walau byk brg terlarang dlm beg kami...tapi sifat keperimanusiaan mrk, kami berjaya menempuh semua itu. Mmg penat giler...sampai kat kapalterbang...mmg tak terkata penat, sedih & mcm2 lah...teringat kat beg yg tinggal di kedai mart tue...(berdoa agar beg kami ada lagi kat situ bila blk). Rasa terhutang budi kpd pihak imegresen krn memahami diri kami tak mcm pihak Air Asia yg tidak ada tolak ansur..dah ler tue rupa2nya flight kami lewat setengah jam bila kami dah masuk...mmmm....lagi ler rasa geram...

Mmg pengalaman sungguh dgn lapar tak makan, penat berlari...beg kena tinggal (mcm org pelarian jer tgk beg2 tue). Terngiang2 Mus berkata tak apa RM70 utk beg2 tue dpd rugi duit tiket yg beribu sbb dia tak nak kami bertiga tak pergi pulak sbb masa tu Nisa mmg dah putus harapan dah suruh Mus masuk tanpa kami...Mus yg beria2 jugak cari jalan utk masuk akhirnya berjaya juga.

Beg KK Super Mart tue lah jadi pengganti beg kami (rasa beli dlm 4 beg kot)...yg bawah tu beli kat Melbourne...hikmahnya beg2 nie bila timbang sikit jer bila nak blk M'sia..jadi yg lain blh tumpang timbangan beg..tak perlu byr lebih cukai.


Bayangkan itu lah beg2 kami...tak apa, janji dpt pergi dgn semua brg kami..

Thanks Imigresen KLIA2...kami akan doakan agar Allah balas jasa anda semua, ya..AMIN..






Saturday, 5 July 2014

Percutian ke Betong, Thailand 2013

Ini kisah percutian 2013....baru nak masuk blog..

Terlupa kisah percutian ke sana....kat sana cuma yg tak bestnya malam dah macam "pekan mati"...boring, best lagi klu g Hatyai rasanya. Tapi sbb tak pernah pergi, jadi ikut je my in-laws. Hotel mmg murah kat sana.


Klu ke Betong, tak sah klu tak pergi ke Piyamit Tunnel (ini zaman perang dulu2 mrk menyorok kat sini). Meh, tgk gambar2.





Nak kena masuk hutan dulu...penat jugak...









Lupa pulak nama dia nie...tukang cerita kisah di sini...jgn risau, sbb nampak je kami terus cakap Bhs Melayu...rupa2nya dia dr KL tapi dah lama menetap di sini semasa perang dulu...dia bgtau dia dah tak boleh blk M'sia sbb akan kena tangkap

Bergambar dulu sebelum masuk dlm tunnel tue...





Berpeluh-peluh gak dok dlm nie...so, bila keluar ada mcm muzium kecil..byk brg2 lama2 zmn perang dulu.





Setelah itu, kami pun bergerak ke Winter Flower Garden...cantik bunga2 kat situ tapi sbb hujan tak dpt nak bergambar sgt..








Bagi makanan kat sini, tak susah cari yg halal....ok, itu percutian thn lepas yg lambat diupdate..huhuhu..

Saturday, 21 December 2013

Jatuh Cinta Dengan Shaklee

Uiit!!! Hebatnya tajuk...

Sebenarnya dah tahu Shaklee tue apa sejak di UM lagi tapi masa tue mcm tak berminat sbb lebih kpd buat AVON, Nutri Metics, Amway dll..  Sebenarnya semua org kenal Wan Teh Hanisa mmg ada mcm2 katalog, sebut jer semua ada termasuk Zhulian, CNI, Syarikat Menang Glassware, Tupperware, Rojam & byk lah tak terkata..seronok bila org order walaupun untung cuma RM2 (tak pernah kira duit minyak), yg ptg bila tgk org seronok dpt barang... Jadi kaya dgn masuk mcm2 nie jgn harap lah...hy utk kepuasan kawan2 di spg dapat duit poket sikit2 masa dulu2.

Bila transfer Ipoh lepas 3 thn berada di UM (masa tu 2003)....selalu lalu kat Bdr Ipoh Raya & terpdg Shaklee kat situ...hati tertanya2 tapi diam jer sehinggalah thn ini 2013 bila fb dah menjadi teman...jumpa lah kwn2 lama kat fb nie... Jumpa best friend masa kecil Mislina Mustaffa dlm fb (dah jadi artis dah...akhirnya impian dia tercapai gak)...jadi add lah adik2 dia gak, Mizamazira & yg bongsu Siti Hajjar (mcm nama sis Nisa). Dipendekkan cerita Siti Hajjar rekomen Shaklee tapi masa tu buat "bodoh" jer lah sehingga satu hari pergi klinik sbb sakit kaki & ternampak banner Shaklee kat situ...tgk ada set kesuburan, set kecantikan & pelbagai set lah....balik rumah terpikir klu doktor pakar pun promote Shaklee dah tentu bagus. So, tanya Siti Hajjar ttg supplemen utk sakit kaki...dia suruh cuba ostematrix...so, mula2 nak beli je tapi terus jadi ahli bila jumpa dia sbb konon nak dpt harga murah..hehehe..(tgk muka dia pun mcm teruja jer bila Nisa nak jadi ahli)..

Inilah rupa ostematrix (elok utk Nisa yg kurang minum susu dr kecik sbb selalu sakit perut klu minum susu, jadi selalu abaikan...tak elok sebenarnya, kena minum gak)...


Nisa rasa pelik jugak mula2 makan nie...rasa mengantuk yg teramat sgt...asyik kacau lah Siti Hajjar ngape jadi mcm tue....dia nasihat kena minum air byk & makan byk buah....mula ler mcm2 bagitau dia nanti selalu g toilet, tak larat nak minum air byk2....dia kata tak per...kesian dia kena pujuk Nisa..ish..ish...ish...sbb Nisa nie mmg susah nak makan ubat apa tah lagi nak jumpa doktor...

Tapi bila dah bbrp minggu, sakit kaki mula berkurangan walaupun tak sepenuhnya...lepas tue try promote kat fb...tiba2 ada feedback...wow! dasat jugak tiba2 ada customer... Kemudian, tiba2 dpt cek pertama dpd Shaklee...seumur hidup Nisa buat MLM...mana ada dpt cek...kira ok lah dpt RM75.68...rezeki walaupun cuma RM70 (sapa nak bagi, mintak org pun belum tentu dpt)...


Selepas dpt habuannya, mula lah seronok dgn Shaklee nie...semangat nak jual tapi ilmu tak cukup lagi...so, mula lah belajar semua supplemen melalui Siti Hajjar, group kami & pembacaan blog...insya Allah mana ler tau dpd RM75.68 tu akan jadi RM7,568 sebulan..AMIN..

Rupa2nya bukan nama Nisa jer...nama suami pun automatik jadi Shaklee Distributor...tak perlu nak sign up lagi..


Lain kali Nisa citer lagi ttg Shaklee, ya...knp Nisa jatuh cinta dgn Shaklee lagi...tak suka, jgn baca blog Nisa..hehehe....saje jer...ada ke org baca blog Nisa pun????

Wednesday, 11 December 2013

Percutian ke London (Part 12)

Hari ke12

Hari nie hari terakhir......so, pagi jalan2 kat sekitar hotel nie jer...rancang nak g Hyde Park sekali lagi sbb jalan kaki jer, dah tak naik bas dah....

Tak sangka depan hotel kami dkt Paddington ada taman kecil....







Balik hotel tiba2 adik ipar ajak g Tower of London utk minum petang kat sana...mula2 tak nak pergi, tapi at last pergi lah jugak...







Sayonara London Bridge.............esok dah nak balik Paris utk tidur semlm sebelum balik M'sia....

Ada rezeki, dtg lagi. Thanks to my husband, my sister-in-law, Junida & suaminya, Dato' Shamsul yg byk mengeluarkan belanja dtg ke sini...mudah2an dimurahkan rezeki hendakNya...

Habis dah cerita percutian Paris & London.....yg pasti kenangan di 2 buah negara nie tak akan dilupakan...mmg tak sangka blh dtg ke sana....mmg sampai skrg macam tak percaya jer dpt tgk dgn mata sendiri Eiffel Tower, London Bridge....ada rezeki teringin nak bawak family sendiri ke sana...Insya Allah..

TAMAT PERCUTIAN PARIS/LONDON 2013.....



Percutian ke London (Part 11)

Hari ke11

Klu ke Queesway pasti ke shopping mall Whiteleys....sini kami shopping perfume murah2, beli utk kawan yg tempah & buat jualan sikit2...








Sepjg bandar Queesway nie byk kedai cenderhati...so, shopping utk mrk yg dah menempah & beli sikit cenderhati...murah jugak kat sini...

Pd waktu ptg ke Hyde Park menikmati pemandangan waktu senja di sini....










Hari nie hari terakhir naik bas sbb tiket bas utk seminggu jer...esok dah last dah..klu nak, kena topup 5pounds utk esok....ingat jln2 Paddington jer...jadi tak topup lah...

Esok last day berada kat London...tak sabar nak balik M'sia....

Next entri, ya...