Welcome

Tentang Diriku

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini. Mengajar di SMK Seri Puteri, Ipoh & memegang jawatan Guru Perpustakaan & Media (GPM).

Jom Klik...

Wednesday, 23 March 2016

Rezeki Yang Datang & Pergi (Part 1)

26 Nov 2015
Pada bulan Nov macam pelik knp period tiba2 tak datang2...lepas tue asyik lapar jer & asyik nak gi toilet aje. Tak terfikir pun utk pregnant sbb dah 9thn kot jadi mgkn false alarm atau ada benda tersumbat...kata diri ini lah. Ntah mcmmn tergerak nak ty kawan sekerja, si Zana...puas lah dia suruh beli pregnancy test...ish...malas lah...nanti berharap pulak. Ntah mcmmn, masa tue kat Sg Rokam dok tunggu adik ipar baiki keter iswara...rasa2 nak gi farmasi beli. Slps settle semua, ajak lah suami gi farmasi kat Pekan Razaki...beli yg murah punya lah...nanti tak ada...frust...huhuhuhu. Berwhatsapp ler dgn si Zana ty cara2 nak guna...hehehe..kelakor ada pembantu peribadi dlm hal2 ini. So, dgn hati yg berdebor2...Zana kt kena ambik waktu pagi2...so...ambik ler waktu pagi...sekali tgk line tue ada 2 tapi blur...so, Nisa pun jadi blur. Mmmm...tak adalah tue...tunjuk gbr kat Zana bgtau x de rezeki tapi dia heran knp blur...mana Nisa tau...dia paksa gi check doktor...eeeee...lagi ler tak nak... So, Nisa pun google kot2 ada yg senasib blur...mmg ada & ada yg pregggy ada yg tidak..so, konfius. Slps berbcg dgn suami & google mana klinik yg rasa2 ok nak check (segan nak ty org)...kami pun pergi lah sampai tjg rambutan..Poliklinik Tjg Rambutan.

Berdebar2 rasanya masuk klinik tue...suami pun masuk sekali. Bila discan, tiba2 dokt kata "tue ada tue"...macam tak percaya bila dokt kt mcm tue...suami pun terkejut. Yg best dokt pun tgk reaksi kami pun dia pun risau sampai scan byk kali...mmg ada nampak kantung dia dah...5 minggu masa tue. Ya Allah, masa tue Allah shj yg tau perasaan kami berdua...mmg tau ada fibroid tapi dokt tue ckp ianya di luar rahim jadi tak ada mslh...lega rasa dgr masa tue. Ktnya ramai pesakit dia ada fibroid esp assistant dia elok jer bersalin. Lega dgr masa tue. Syukur sgt2 masa tue krn tak dijangka umur 44thn dgn fibroid tiba2 mengandung. Fibroid mengecil sbb dulu 8.9cm mungkin sbb ambik gum arabic, madu cuka berserta supplement Shaklee...x tau yg mana satu...yg tau selama ini dah tak berapa mengharap dah...  Ini gambar scan menunjukkan dah nampak kantung (gbr pertama)...Allah shj tahu perasaan kami suami isteri ketika itu.






Org pertama yg diberitahu sapa ler lagi....si Zana lah sbb dia yg beria2 suruh gi klinik. Kami pun singgah Giant sbb nak solat maghrib....masa itu terus call mak...ingat lagi mak menjerit terkejut & happy bunyinya...terharu dgr mak kata doa mak akhirnya termakbul. Sedih tak terkata ketika itu. Kebetulan adik Nisa, Ct pun ada kat rmh mak pun terkejut & happy bila dgr kakaknya dah mengandung. Lps solat...whatsapp biras nak tau dia kat mana...tup..tup...ktnya dia mkn kat Mee Rebus Ramli Tambun...ohhh...dkt dah tue. Yg ada adik2 ipar & abg ipar sekali. So, kami pun pergi nak jumpa mrk...masa tue terpikir nak citer ke tidak...takkan tak citer kot, kan.

Masa dtg tue mrk tgh sibuk bersembang...tunggu mrk habis bersembang, baru Nisa ckp abg mrk ada berita nak beritahu. Bila suami kata "Nak bgtau nie...Kak Nisa pregnant"....menjerit adik2 ipar perempuan tanda happy terkejut. Yg biras Ct terkejut sampai berair mata dia tanda gembira. Yg abg ipar & adik ipar lelaki pun terkejut sbb tak sangka, kan. Bermula lah topik ttg itu ini ttg pregnant. Kami bercadang tak nak heboh2 dulu takut jugak sbb baru 5 minggu....apa2 boleh jadi. Masing2 seronok nak jadi auntie & uncle setelah sekian lama tak ada anak sedara sebelah suami.

Lps makan situ...biasa lah ke kedai mamak pulak jumpa adik ipar yg lain pulak tapi yg adik2 ipar perempuan balik dah tak larat. Kami pun ke kedai Ghani dkt Tesco Extra jumpa Hidir kat sana pulak. Terkejut Hidir bila diberitahu kakak iparnya pregnant. Tiba2 datang pulak adik ipar yg seorg lagi, Kadir dgn isterinya (tapi isterinya dok dlm keter sbb tak sihat)...tgk reaksi Kadir pun terkejut almaklum ler mmg tak sangka, kan. Lengkap semua family suami dah tau kecuali mak mertua & bapa sedara suami, Ayahman sbb masa tue mrk ke rumah kakaknya di Manjong.

Bersyukur ke hadratmu Ya Allah...akhirnya penantian 9thn utk menimang cahayamata termakbul jugak. Padahal mmg bila dah masuk umur 40thn & tau ada fibroid tak mengharap dah pun akan ada baby dlm hidup kami berdua. Syukur sangat2.

Ingat nak berahsia tapi adik lelaki, Ib org pertama htr ucapan tahniah pulak di fb tapi mana yg perasan mrk akan bertanya personal....mana yg tak fhm mrk diam jer. Klu org ty kena bagitau lah, kan...ramai yg happy dengar.

Then lepas seminggu kami pergi buat buku merah di Klinik Manjoi sbb ikut alamat rumah mak...pertama kali ke Klinik tue...alahai sempitnya...tapi di situ lah bermula segala2nya....

My first buku merah....mcm tak percaya je masa mula2.

So...dah diberi date appointment dgn doktor...selepas itu bermula lah ke klinik selalu minum air gula, ambik darah dan begitu lah seterusnya.  Cuma terkilan sbb doktor bising sbb umur 44thn pregnant....ini semua kuasa Allah...tak rancang pun...tiba2 ajer dapat.

Ok...nanti kan Part 2...ya....tq..


No comments:

Post a Comment