Welcome

Tentang Diriku

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini. Mengajar di SMK Seri Puteri, Ipoh & memegang jawatan Guru Perpustakaan & Media (GPM).

Jom Klik...

Tuesday, 20 November 2012

Cara Buat Blog Mula-mula

Ada yg mintak tlg ajar buat blog, jadi Nisa cuba lah sedaya upaya ajar di sini sbb ilmu yg kita ada x baik kita jadi kedekut, kan. Tapi Nisa ajar yg simple ajer iaitu guna blogspot sbb free. Yg penting kena ada akaun gmail...klu x ada, buat akaun gmail. Mcm Nisa byk akaun gmail sbb tak nak berserabut dgn personal, so Nisa buat satu khas utk blogspot. Semua terpulang kpd u all, ya.

Dah ada akaun gmail, pergi ke http://www.blogger.com/start. U all akan nampak 'Create Your Own Blog', klik kat situ ya. 

Gambar Ehsan Google

Di situ nanti u all kena isi maklumat-maklumat yg diminta, ya spt username, first name & sebagainya. Jadi, u all kena rancang lah dulu semua perkara spt username, password...title blog u all agar sesuai dgn apa yg u all nak buat sama ada biz ke, personal ke atau apa2 aje lah... Ini yg u all kena isi blog title nanti :-


Gambar Ehsan Google

Nanti u all ikut aje arahan kat situ, ya sbb kadang2 mrk ubah2 tapi sebenarnya sama aje lbh krg caranya...

Nak buat blog nie kena rajin explore lama2 pandai lah...

Nanti u all kena pilih template utk blog anda...sbg permulaan pilih mana2 template kat situ sbb nanti blh ubahsuai ikut suka.

Utk tulis apa2 yg u all nak, blh lah tulis kat sini iaitu bahagian post / posting :-


Gambar Ehsan Google

Bila u all dah tulis, klik publish post....u all akan tengok post u all yg pertama kat blog....TAHNIAH SEBAB DAH JADI BLOGGER! ....

Ok tak, senang aje utk permulaan...jika nak apa2 selanjutnya, Nisa akan post berkenaan blog lagi, ya...SELAMAT MENCUBA BUAT AKAMAR ROZANA, ENCIK ISHAK & YONG YG NAK CUBA....Apa2 blh tanya, ek....


Tuesday, 13 November 2012

Selamat Hari Jadi

myspace comments
 
 
14 November 1971, Nisa dilahirkan oleh mak; Sariah Bt Abdul Rahman....thanks mak & abah, Wan Hassan Bin Wan Man kerana melahirkan Nisa ke dunia & membesarkan Nisa sehingga berjaya....pasti byk dugaan yg mak & abah tempuhi, kan...anyway, Insyaallah Nisa tidak akan lupakan jasa mak & abah selama ini....tak sangka, kan dah umur 41tahun dah pd 14.11.2012....eeeeeeeeee....dah semakin berumur, dah...
 
Di hari jadi Nisa nie, doa Nisa agar.....
 
Gambar Ehsan Google
 
 
Nisa juga berdoa agar Allah melimpahkan rezeki dari semua segi bukan shj wang ringgit (blh byr hutang....hehehehe...), dpt rezeki yg halal & berkat utk kebahagiaan & kesenangan dunia akhirat, rezeki kesihatan, rezeki anak (klu blh, x blh pun x pe...redho aje sbb mgkn dpt anak "syurga"...AMIN...), rezeki utk menjadi isteri solehah, anak yg bertanggungjawab & kakak yg baik....AMIN.....
 
Terharu jugak dgn ucapan2 kat handphone & facebook dr semua org....ramainyeeee..berkat jadi cikgu, biasa lah kan....untung jadi cikgu...nasib bkn cuti sekolah, pasti ada surprise bday cake drpd my librarians (hehehehe...perasan kejap...almaklum le mrk sanggup beli kek to celebrate my bday for past 2 years..kebetulan hari sek...thanks to Rama & the geng...)
 
This year lagi hebat...satu sek meraikan my bday, ini gara2 pengawas sek lah buat bday celebration utk Pengetua; Pn Roza pd 3.11.12
 
Sambutan harijadi Pengetua pd 5.11.12 (Isnin) beserta dgn seorg pelajar T1 sempena "Guru Penyayang"
 
 
Tiba2 pengawas sekolah panggil guru-guru yg sambut bday bln Nov naik ke pentas. Mula2 buat x tahu jer..eee malu lah...at last padan muka, ketua pgws panggil nama...kena lah jugak naik atas pentas...hehehehe...x sangka sama bulan dgn Pengetua...bangga kejap...
 
Dapat juga bunga dpd pelajar...tgk tu muka rasa malu sbb x pasai2 kena panggil...

Siap bergambar lagi....huhuhu...
 
 
Hari terakhir sekolah, Kakakku yg sorang nie ajak g kete dia ambil brg...ingat nak bagi kerepek ke, benih pokok ke (almaklum tgh kumpul benih pokok2)...tiba2 terkejut besarnya kotak yg dibalutnya dgn pembalut hijau (yg Nisa bg semlm kat dia)....ktnya suruh bukak hari nie tapi dah mintak izin bukak hari tu jugak. Tup...tup..ini dia:-
Terkejut Nisa dgn suami, k.liza bg kipas sbb dia tau kipas Nisa rosak cuma lupa bgtau dia yg kipas tu dah dibaiki oleh suami....warna pun my fav colour...merah. Tunggu kipas tu rosak balik, blh le guna. Suami nak pasang tapi mcm sayang lah pulak...tak pernah org bagi kipas waktu bday, biasa itu hadiah kawin, kan...itu lah kakakku yg sorang nie suka buat surprise...thanks, akak...nanti guna jugak kipas tu...jgn risau ek...
 
Hadiah dpd suami apa agaknya...jeng...jeng...jeng....x ada lah, sedihnya...ktnya 30hb - 5hb Nov lah hadiah harijadi...kira oklah jugak, kan..hehehehe..nak tau, nanti Nisa citer lain kali, ya....
 
Thanks to my own family ucapkan harijadi mlm tadi, my biras call tepat pkl 12 tgh malam...ingatkan apa dia...tiba2 all my in laws siap nyanyi ramai2 dlm kete...thanks...my sister-in-law; Nor bagi surprise gift (tq) & this morning tiba2 sorang lg my sister-in-law, Ida called wishing me sbb semlm dia x ada....
 
Yg best lagi esok Awal Muharam...maghrib hari nie umat Islam akan membaca doa awal tahun dan akhir tahun...moga kita semua dirahmati Allah...AMIN...