Welcome

Tentang Diriku

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini.

Jom Klik...

Sunday, 14 October 2012

Masak Hujung Minggu



(Gambar Ehsan Dari Google)

Bila tengok gambar di atas, pasti yg suka & biasa makan nasi vanggey akan teringat makanannya yg org panggil nasi ganja....apa yg sedap agaknya..adakah ayamnya, adakah sambalnya atau mmg sbb ganja ke....hehehehe.  Dulu Nisa tak pernal tahu wujudnya Nasi Vanggey yg begitu popular di Ipoh tapi sejak berkawan dgn suami yg memang suka sangat makan nasi nie....bila keluar dating aje pasti nak singgah makan sini...alamak, terpaksa le makan...sehingga restoran tu dah buka cawangan di Greentown & yg terbaru kat manjoi (lagi le dekat nak makan).  Tup...tup..tak sangka adikku2 yg memang tak pernah makan nasi mamak tiba2 minat lah pulak...satu keajaiban lah pulak.
Utk pengetahuan semua, dlm 2 minggu ni tiba2 suami dah mula gian makan nasi vanggey kat Manjoi...Nisa memang kurang berminat tapi sbb keinginan suami ikutkan jelah kan lagipun dah lama tak masak kat rmh..ntah sibuk memanjang...
Oleh sbb Ahad ni tak ke mana, apa lagi memasak ler...suami nak makan Ayam Masak Mamak (ok lah drpd dia ajak mkn Nasi Vanggey, kan)...tiba2 rasa terrajin lah pulak..buat spaghetti utk diri sendiri sbb dia x minat spaghetti.
Ada yg bertanya mcm mana nk masak Ayam Masak Mamak..hari ni terlebih rajin sambil masak sambil ambik gbr..so, cer tgk cara2nya ek..(Resipi dah bg dah sblm ni)..

Goreng ayam dulu.

Goreng bawang merah & bawang putih..nanti angkat bila dah naik bau.

Tumis pulak cili boh dlm minyak yg sama sampai naik minyak.

Masukkan bawang tadi & daun kari.


Kemudian, masukkan ayam, kicap (manis & masin), garam, gula & air asam jawa..gaulkan.
 
 
 

Ok...dah siap utk dingap...



Sedap dimakan bersama dgn jelatah, tau...
 
 
selamat menjamu selera.....
 
 
Ini pula spaghethi ala2 Melayu (masa raya baru2 nie bubuh daging..hari nie ayam lah pulak):-
Goreng bawang besar yg tlh dicincang..then, masukkan ayam yg tlh diptg kecil2...

Dah masak, masukkan prego spaghetthi, oregano, daun parsli, lada sulah & garam...hari nie x ltk tomato paste sbb x ada... Gaulkan...dah masak, hidang ler...

Ok...siap masak hujung minggu nie... Jom, makan..hehehehe...





No comments:

Post a Comment