Welcome

Tentang Diriku

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini. Mengajar di SMK Seri Puteri, Ipoh & memegang jawatan Guru Perpustakaan & Media (GPM).

Jom Klik...

Friday, 18 January 2013

Percutian ke Hong Kong 2012(Part 5)

Hari nie yg plg best..sbb nak ke Hong Kong...

Ntah apa yg disembang suamku ini...

Adik2 iparku berada di hadapan sdg membeli tiket USD140 seorang pergi je, tau...


Pintu masuk..



Inilah botnya...



Sementara menunggu naik bot..



Dah ada dlm bot....


Setelah sejam...ramai mabuk laut..nasib kami kuat..dah sampai..


Sampai di Hong Kong...Nisa yg paling lama kat imigresen..pelik betul...byk tanya pulak..

Bila dah lepas...lega... alamak! hujan lah pulak..

Susah jugak nak berkomunikasi sbb mrk tak boleh berbhs Inggeris...kami redah aje lah...

Kami naik nie nak ke ..... (alamak..dah lupa ke mana)





Ini lah stesen bas Hong Kong...



Kami tersilap tempat tunggu road tour bus..ini tpt tunggu H1 bukan H2...so, jalan kaki ke H2 slps setengah jam kat sini...adusss....



Sambil menuju ke road tour bus...sempat bergambar atas jejantas nie..penat lah berjalan..

Seberang sana adalah bandar Kowloon....naik feri kat sini nanti klu nak ke sana..

Mula ingat bas nie...terkejut mahal giler..USD350...so, cancel..


Ambik gbr dgn pamplet jer lah, ya..

Akhirnya..inilah bas H2...USD50 seorg utk round separuh Hong Kong... Bas nie blh naik utk satu hari, jadi suka hati ler nak berpusing byk kali sampai mlm...berbaloi lah jugak... Kami ambik H2 sbb nak ke The Peak...blh naik H1 klu sempat tapi H1 last service pukul 5 lebih...

Muka happy dpt dok atas tapi tak perasan yg kami nie akhirnya sampai balik tpt asal sbb tak tau yg kena berhenti tekan loceng sendiri..nak ty driver tak dibenarkan...signboard dh ada kat situ dilarang berckp dgn driver bus..aduh!!! pelik...apa lagi, naik lg sekali utk ke The Peak..kali ini kena dok bwh lah pulak. Bila dok bwh baru tau ada ditunjukkan video tpt2 perhentian...ish..ish...ish...

Dah sampai The Peak Tram... Bayangkan Tram nie kat tgh2 bandar HK menuju ke puncak..

Beratur...15minit jer naik ke atas..




Berpusu-pusu ke tram..


Cantiknya pemandangan HK dari atas......sejuknya masa nie..tak tahan...






Pemandangan waktu petang...ini pukul 6...dah gelap dah...


Pukul 7ptg dah turun dah...


Ingat nak naik H1 pulak tapi dah tak ada servis...so, bergbr ajelah...cantik, kan pemandangan waktu mlm.. 


Nasib ada makanan halal kat sini...makan nasi dgn kebab..sedap sbb lapar..hehehehe...

Nak g Kowloon naik feri...kejap jer..dah sampai..

Ambik gbr ramai2...pemandangan HK dari Kowloon...


Akhirnya, sampai jugak kat sini...Avenue of Stars...tapak tangan artis2 HK...






Jadi ler dpt ambik gbr tapak tangan Jackie Chan, Maggie Cheung, Andy Lau dll...

Semua dah keletihan tunggu kami bergbr.....almaklum ler lps nie ntah bila blh dtg lg ke HK...

Kami naik teksi ke Terminal Macau...dah pukul 1pagi..naik teksi..kelakar giler...laju betul driver nie bawak...ini gbr melalui terowong bwh laut dr Kowloon ke HK, tau...gerun nya...

Akhirnya....lebih krg pukul 4pagi sampai ke Macau...penat tapi seronok....tak akan dilupakan...



No comments:

Post a Comment