Welcome

Tentang Diriku

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini. Mengajar di SMK Seri Puteri, Ipoh & memegang jawatan Guru Perpustakaan & Media (GPM).

Jom Klik...

Thursday, 14 April 2016

Rezeki Yang Datang & Pergi (Part 2)

Tak sangka ramai juga yg membaca post sebelum ini...maaf, sibuk tak update2....

Disember
Sepjg tempoh ini...sibuk berulang alik ke sekolah utk buat jadual waktu sekolah. Ramai rakan2 pun dah mula tahu...mcm2 pesanan...itu tak boleh ini tak boleh. Ada pulak hamba Allah sampai belanja org kerana berita gembira kami...Nisa doakan dia dimurahkan rezeki hendakNya...niatnya agar urusan kami dipermudahkan. Kebetulan ada pulak rakan2 mengerjakan umrah dpt tahu & doakan utk Nisa...alhamdulilah..moga Allah mempermudahkan urusan mrk juga. Masa mesyuarat pertama di sek, ada rakan2 sampai berlinang air mata bila dengar Nisa pregnant...tak sangka, kan. 

Tiba2 hari pertama nak buka sek, terkejut bila tgk ada darah...masa tue dlm 5.30 pagi nak bersiap ke sek...panik tak tahu nak buat apa...try whatsapp & call kawan2...call Kak Liza..nsb dia angkat, disuruhnya gi hosp. Yg lain pun bila dah baca mesej suruh cepat2 gi hosp. Kejutkan suami kata ada bleeding...dia pun panik sama. Jadi, kami pun ke hosp...mula2 ke Wad Bersalin..dah ler parking susah...bila pergi ktnya kena ke Emergency. Jenuh pergi pulak cari parking...jauh pulak berjalan. Sampai ke Bilik Emergency....doktor pun mula check...mmmm....pengalaman sungguh sbb dah check bawah tue. Lps tue ktnya kena naik ke Wad 1 jumpa pakar sbb ada kes fibroid....jenuh jugak tunggu dlm 2jam lebih...penat menunggu akhirnya dibawa ke atas...sampai atas tunggu lagi....mmmm.... Bila dipanggil, kena bersoal jawab jugak dlm 20minit kot...penat rasanya nk berjawab..lps tue kena scan...ini part plg sakit...(tak payah lah citer kat sini) sbb kat emergency pun mrk buat, kat wad gynae pun buat jugak...aduhai...ini yg org kata klu beranak nanti dah tak kisah dah sapa yg sambut. Belum bersalin dah rasa dah perasaan itu...dah hilang sifat malu. Dr Shikin terus bagi mc seminggu suruh rehat. Doktor seorg lagi yg check ktnya rahim kuat...yg kelakor ktnya baby tue melompat2...aik dah melompat dah. Yg ptg masa tue alhamdulilah baby ok.

Hari berganti hari, minggu berganti minggu...setiap kali gi check-up pasti kena ambil darah. Bleeding lagi tapi sikit aje...dapat mc sehari sbb doktor kt tak ada masalah.
1 Februari mcm biasa nak ke sekolah....sakit di bhgn perut yg amat sgt...sebenarnya dah mula sakit pun sebelum tue. Tak tahan sgt, pergi hospital jugak. Punyalah lama tunggu di bhgn bawah tue nak jumpa doktor.....tak sanggup rasanya nak duduk situ...kena lagi ambil darah & air kencing.

Mrk kata kena naik wad 1C utk check dgn pakar lagi...aduhai rasa mcm nak kena tahan ajer.  Sampai kat atas mcm biasa bersoal jawab dulu...tiba2 dtg Dr Atiqah masa tgh scan oleh seorg doktor nie...ktnya kena warded...dia dah tahu kes Nisa ktnya pd doktor pelatih. Bermula lah kisah tinggal di hospital (seumur hidup tak pernah tinggal kat hospital).

Nisa pun call mak & suami call family dia. Pengalaman sungguh tinggal di hospital. Kesian mak sbb susah hati sgt...tiap2 hari dtg, begitu juga family suami dtg tiap2 hari. Adik Nisa pun dtg dr jauh kebetulan suaminya ada appointment di hospital. Sempat pulak biras ambil gbr & post di fb...ramai yg mendoakan...terima kasih semua.

Boring jugak tinggal kat hospital selama 5 hari  (dah lah panas...asyik makan panadol aje mesti berpeluh esp waktu mlm)...sakit jgn cakap lah...satu hari tue saja geram tgk fail pesakit sebenarnya tak boleh slps kena scan (doktor masa tue tak nak cakap apa2...geram lah)...laju jer ambil gbr...terkejut jugak bila tgk ada 3 fibroid tiba2 keliling baby Nisa...

Sedih rasanya bila tgk baby kena apit...kenapa pulak tiba2 ada 3 kat situ...sebelum ini tak ada pun. Kesian baby. Hari tue dtg Kak Ani dgn anak2nya...baru rasa happy sikit tgk kawan dtg. Betul kata org bila ada sesiapa dtg masa kita sakit, hati kita akan rasa sejuk & happy.


Yess....dah boleh balik dah slps 3 hari di hospital...doktor bg mc sampai Jumaat. Sementara tunggu suami dtg ambil, makan dulu....mmmm....yg sedap pisang shj. Tiba2 pulak ditegur bekas anak murid yg jadi nurse kat situ..alahai malunya...nasib nak keluar dah...dia yg uruskan semuanya...senang sikit.


Gambar di bawah ini diambil semasa merentas desa di sekolah pd 19 Feb 2016 (Jumaat). Bygkan 8 org mengandung...yg mula2 akan bersalin yg hujung sebelah kiri dan seterusnya. Nisa org yg ke7...mudah2an, kan (mengharap masa nie lah).


Slps balik dr sekolah hari tue tiba2 rasa sakit yg amat sgt...dah mula dah sakit hari Khamis...tapi kali ini sakit yg amat sgt...jadi berbaring kat rumah aje tak ke mana2 pun. Nak ke hospital fikir jadi mcm hari tue...masuk wad tapi tak ada apa2 pun. 
Ahad malam itu rasa gelisah tak boleh tidur....ke kiri ke kanan pusing...suami pun risau dibuatnya. Ingat nak tunggu pagi baru pergi hospital. Tiba2 dlm pukul 4pagi, terasa mcm air keluar...panas rasanya...terus ke bilik air..nsb baik dekat dgn katil...terkejut tgk darah keluar mcm air...suami suruh duduk atas toilet...darah pekat keluar dgn ketulan2 darah yg sgt byk...menangis tgk darah tue sambil cakap dgn suami "Anak kita dah tak ada, abang"....bbrp kali ckp sambil menangis. Suami dah mula panik tak tahu nak buat apa. Berlinang air mata...masa tue rasa sakit pun tak terasa...rasa kehilangan yg amat sgt. Slps setgh jam...masukkan seluar yg penuh darah ke dlm beg plastik dgn pertlgn suami utk dibawa ke hospital. Oleh krn terlalu penat & tak larat, rehat sementara tunggu suami kutip & bersihkan darah di dlm bilik air.

Sesampai di Emergency room...doktor cina lelaki yg sambut & memeriksa. Masa tue sorang2 jer sbb suami tgh cari parking almaklum lah parking kan susah hari Isnin. Slps check, doktor nak scan....tiba2 terkejut sbb doktor kata nampak jantung berdenyut2...menangis bila tahu baby ada lagi...Ya Allah...tak sangka. Suami dtg terkejut bila tau ada baby lagi...menangis dia. Doktor menepuk2 bahu suami. Rasa lega masa tue. Sementara menunggu utk ke wad 1C, terasa darah keluar lagi...habis katil mereka. Datang org yg akan bawa ke wad 1C...baik sungguh dia cari & pakaikan pampers (masa tue dah tak heran dah pampers pun pampers lah) sebab masa tue dah pening byk sgt keluar darah. Dia tlg bersihkan semuanya & bawa naik ke wad 1C.
Sampai ke wad...kena lagi scan & check...doktor kata rahim buka 2cm tapi baby masih ada lagi. Masa tue mmg dah tak larat sgt dah...kena pimpin naik atas katil...terngiang2 dgr suara mrk kata katil dah penuh...mrk letak Nisa kat tepi tue dulu tapi sekejap shj dah dpt katil. Suami uruskan kemasukan wad. Bila dah rasa ok sikit, call mak...suami call family dia. Mcm biasa, mak dgn abah dtg begitu juga family suami. Bermula semula duduk kat hospital.  Diberi ubat sakit, panadol, antibiotik....itu dah rutin.

Pagi Selasa (23.3.2016) dlm pukul 6...darah keluar lagi dgn ketulan2...minta pertolongan doktor yg ada. Sjk pagi tue terasa sakit yg amat sgt...doktor pakar mcm biasa dtg pkl 10 pagi kot...mengadu kat dia...dia kt akan bg ubat tahan sakit yg sgt kuat. Call suami suruh dtg tghhari sbb tak tahan sakit. Call mak dgn abah tak angkat2. Sms kat kwn Ayu...bgtahu sakit sgt...tak tahan. Slps mkn ubat itu...setengah jam kemudian rasa sakit perut nak membuang...jadi panggil nurse pelatih nak ke toilet...dia ambilkan kerusi roda. Bila bangun terkejut terasa ada benda keluar. Tiba2 nurse senior bgtahu "Kakak tue tak boleh turun katil"....eh tak tahu pulak. Dia pun dtg suruh baring balik...bgtahu dia ada benda keluar. Bila baring, tgk nurse tue geleng2 kepala bila buka kain Nisa. Terus Nisa ty, "Baby ke?" Bila dia usap tangan suruh sabar sambil angguk...."Ya Allah"....menangis lah bgtau dia "9thn tunggu", "kenapa". Doktor2 dan nurse2 yg lain kelam kabut dtg. Jenuh jugak doktor nak tarik dia keluar...yg Nisa ingat Nisa menjerit kesakitan "Allahuakbar" terus baby keluar. Aduhhhhh sakitnya. Yg terdengar slh seorg nurse ckp "Eh...comelnya baby nie"...bila dia nak tunjuk, Nisa tak sanggup tgk sbb terlalu lemah...bgtau nak tgk dgn suami. Doktor Atiqah kt akan bagi injection utk uri keluar sendiri, dia tak berani keluarkan sbb takut tertinggal.

Tak lama kemudian, suami dtg...Nisa dah call pun bgtahu baby dah tak ada. Dtg doktor lain nak check uri dah keluar ke belum...masih belum...dia pun bawak ke bilik scan utk keluarkan uri. Suami pulak tgk baby masa tue. Di bilik scan, dia keluarkan uri...aduhhhh...sakit yg amat sgt...Allah jer yg tahu. Slps tue dia ckp doktor pakar akan tgk semula takut ada yg tertinggal, tapi katanya dia rasa mcm dah tak ada. Jadi, kena tunggu doktor pakar. Dgn badan yg lemah dipimpin keluar oleh nurse dr bilik scan, nampak mak & adik peluk Nisa...cium Nisa...masa nie Nisa rasa lemah sgt. Sesampai di katil, bbrp doktor laju jer masukkan air...mcm kelam kabut jer...mgkn sbb Nisa terlalu lemah. Slps itu mak dgn adik dtg peluk cium Nisa...yg Nisa dgr suami dah bawa baby utk ditanam dgn segera di Masjid Panglima Kinta....(Nisa tak tgk baby Nisa). Terus Nisa minta maaf dgn mak sbb rasa byk buat salah dgn mak...mak kt "Kamu anak yg baik, tak pernah buat salah pun...mak dah lama maafkan."  Lps tu terngiang2 dgr mak & adik kata nak gi tgk dia dikebumikan....tinggal lah Nisa sorang2.

Lbh kurang pkl 6...abah & mak sampai dulu...terus salam & minta maaf dgn abah. Rasa sedih yg amat sgt. Abah pegang lama tgn Nisa sampai suami dtg dgn adik2 yg lain. Rasa sedih tak terkata sbb penantian 9thn tidak juga berhasil. Adik ipar Ida bgtahu "Kak Nisa dpt anak syurga, jgn risau..dia bantu mak bapa dia nanti." Mrk ckp baby Kak Nisa comel...senyum pulak tue (terkejut juga)....mak kt cukup sifat, mak kira cukup jari tangan & kaki. Masa ini, mmg terasa kehilangan, kesedihan.....sakit jgn ckp lah. Bila semua balik, tinggal suami...tgk dia cool jer...dia kata...tak apa, kita dpt anak syurga. Baby pun senyum nak masuk syurga. Dia bgtau dia tak sanggup tgk Nisa menderita mcm ini...tak apa...selama ini kita berdua happy juga....tak ada anak pun tak apa asalkan Nisa sihat, tak sanggup tgk Nisa sakit. Berbalik kpd doktor pakar yg nak check uri...tak datang2 sbb ada kes operation.

Pada keesokannya, mrk masukkan 1 pain darah....mrk akan masukkan lg 1 pain pd waktu ptg. Slps masukkan 1 pain darah, Nisa dibawa ke bilik scan utk check uri. Doktor kt klu ada lg uri, kena buat dnc, klu tak ada, tak pyh buat. Bila dicheck, Nisa nampak doktor tue berbisik kt ada lagi pd rakannya. So, Nisa kena buat dnc dgn segera. Nurse pun bagi baju lain utk ke bilik operation. Sesampai di situ, doktor bius terkejut tgk muka Nisa pucat...terdgr dia ckp, "Pesakit nie pucat, mcmmn nak buat operation?" Tapi terdgr ada yg kata kena buat juga. Nisa pun dibawa ke bilik operation...mrk biuskan Nisa...yg Nisa dgr ayat terakhir suruh mengucap...terus tak tahu apa2. Sedar2 dah habis & rasa sakit yg amat sgt....rasa nak tgk muka suami sgt2 masa tue sbb tak tahan sakit. Terasa lama tunggu nurse nak dtg...dlm setgh jam rasanya. Kemudian, dgr mrk call suruh ambik Nisa...bila dibawa ke atas...suami tak ada pun...rasa frust lah jugak. Nisa terus tidur sbb tak tahan sakit.

Bila petang ty suami...suami kata dia dah tunggu lama sampai pkl 2..waktu melawat dah habis...lagipun dia kena cuci & tanam uri yg diberi doktor semlm. Mak dtg terkejut dgr uri tertinggal....marah lah dia. Petang tue tambah satu pain darah lagi. Masa nie menahan shj kesakitan yg amat sgt.

Esoknya Nisa tanya doktor knp blh gugur. Doktor pun tak boleh nak jawab...ktnya mgkn sbb fibroid byk..terkejut jugak. Dia beritahu ada 10 fibroid dlm rahim Nisa...Nisa ty knp blh tiba2 ada 10? Doktor kt mungkin hormon semasa mengandung. Jika Nisa nak pregnant lagi, mrk akan buang fibroid itu tapi Nisa akan menghadapi risiko yg tinggi. Jika tak nak pregnant, mrk tak akan buat apa2. Mrk mmg tak nak buang sbb risiko kpd Nisa sgt tinggi. Tapi klu sakit lagi, mungkin akan buang rahim terus. Dgr buang rahim....mmmmmm....tak nak....biar lah dulu. Minggu tue 2 lagi pain darah dimasukkan....jadi, lama juga lah tinggal di hospital.
Sepjg di hospital selain family dtg, kwn2 yg dtg melawat adalah Eza, kawan Mary Kay (Ami), Kak Liza & Santhi...terima kasih byk2 ya sudi dtg melawat.
Pd hari akhir nak keluar (Sabtu), doktor pangkat besar kot....datang tgk marah2 Nisa sbb Nisa masih tak buat keputusan nak pregnant atau tidak. Dia suruh buang rahim....tersentap juga dibuatnya. Nisa balas balik...Nisa mengandung ini pun kuasa Allah, bukan Nisa yg merancang. Konon sbb faktor umur yg buatkan Nisa jadi begini. Geram....marah....sedih....sakit hati semua ada pd doktor ini. Lega dpt keluar hari tue......bila keluar dr wad, Nisa blk rmh ambil kain baju terus ke rumah mak utk berpantang. Bermula episod berpantang dlm hidup Nisa.


Buat anak mama yg diberi nama NUR AFIFA FITIYA BINTI AFARISWA (anak perempuan yg suci & memiliki harga diri)....mama sayang anak mama....anak mama anak syurga, doakan mama & papa...semoga kita sama2 berjumpa di syurga nanti...ramai yg kata anak mama tgk seronok bermain2 dgn Nabi Ibrahim...patut lah senyum masa dilahirkan. Mama akan sentiasa merindui anak mama........mama tidak sempat melihat anak mama yg dikatakan cukup sifatnya. Mama & papa akan sentiasa sedekahkan alfatihah buat anak mama...in sya Allah.


Ini yang dikatakan rezeki datang & pergi...ini semua kuasa Allah...kita sbg hambaNya kena redha & sabar.































No comments:

Post a Comment