Welcome

Tentang Diriku

My photo
Ipoh, Perak, Malaysia
Nama diberi oleh Wan Hassan Bin Wan Man (abah) & Sariah Bt Abd Rahman (mak). Dilahirkan pada 14 Nov 1971 di Taman Lim (bilik pakcik kesayanganku). Telah berkahwin dgn Afariswa Bin Mohd Idris pd 27 Mei 2006. Belum dikurniakan cahaya mata buat masa ini. Mengajar di SMK Seri Puteri, Ipoh & memegang jawatan Guru Perpustakaan & Media (GPM).

Jom Klik...

Saturday, 31 December 2011

Bahagiakah Tanpa Zuriat

Itu tajuk Semanis Kurma minggu lepas .... sesuai utk org yg senasib dgn Nisa...adakah bahagia tanpa zuriat...ada yg sampai mati pun tak dikurniakan zuriat..kesian, kan tapi tak semestinya mereka tak bahagia, kan...


Kalau le baby Nisa secomel ini...mcm mana agaknya... yg kelakar pernah letak sbg profile picture kat fb..ada yg ingat anak Nisa..eh..ada rupa ke? Hehehe...
Tiba-tiba pulak nak citer pasal zuriat. Mgkn tadi terjumpa buku "Tip & Doa Mustajab Agar Segera Dikurniakan Cahaya Mata kat Popular..terus beli (bkn apa diskaun 20%..hehehe).

Sebenarnya mls nak citer sbb ini semua dtg dr Allah..kita usaha, tapi Allah yg tentukan. Pernah ckp dgn kwn yg senasib "Kalau blh letak baby kat dlm perut nie, dah lama letak". Sbb ada yg krg fhm knp msh x de baby sdgkan Nabi pun diuji jugak. Ini semua kehendak Allah klu Dia x bagi pasti bersebab. Ada juga kata2 yg terasa di hati. Bagi org yg senang dpt anak mungkin tak faham perasaan kita, kan.

Walau kami berdua dah 5 1/2 thn kahwin tak ada anak..mmg le umur Nisa pun dah 40 tapi alhamdulilah bahagia jugak. Kdg2 terfikir dpt anak pun tak semestinya bahagia sbb tak semestinya dia memberikan kebahagiaan pd kita bila dia semakin membesar...al maklum le dunia skrg. Mmg le ada anak nie blh jaga kita masa kita tua, blh sembang2...tapi siapa lah kita utk mempertikaikan qada & qadar Allah.

Nisa percaya pd Allah yg Dia buat semua nie bersbb. Klu disebabkan mkn madu ke mkn ubat ke mengandung...semuanya juga dtg drNya..kita cuma berusaha, je kan. Yg ptg usaha, doa & tawakal.

Klu le tak dpt anak sampai umur 50 thn...nak buat camne, kan... Tunggu dan lihat je lah.

Rumahtangga yg ada anak pun musnah di tengah jalan....jadi mcm mana tue? Perkahwinan ini satu dugaan...bergantung pd kita utk kita mengemudikannya. 

Dulu2 org kt klu tak ada anak mudah dpt kanser sbb tak menyusu bdn tapi ramai kwn2 dpt juga kanser sdgkan beri anak susu badan...itu yg dikatakan Allah juga yg berkuasa...

Buat masa nie Nisa bahagia dgn kehidupan Nisa...Nisa tetap berdoa agar dikurniakan zuriat spy dpt mendoakan Nisa jika Nisa meninggal nanti. Tapi klu Allah kata tak de.......tak de lah...hrp doa anak2 murid je lah...ada ke yg nak doakan utk "teacher Nisa nie".....hrp2 ada lah, ya.

Terima kasih pd semua yg bagi petua & doa....yg tak blh lupa kak Ani & suaminya yg bersusah payah kat Mekah mendoakan kami di sana sehingga berlari-larian mendptkan beras yg dimkn burung kat sana(semoga doa akak & suami dimakbulkan Allah...Amin..) Jgn risau, tau...usaha tangga kejayaan..tak dpt pun tak pe...yg ptg usaha...


Selamat Tahun Baru 2012

2011 ditinggalkan... 2012 dimulai

Utk pertama kali dlm 5 thn berumahtangga berjauhan dgn suami sbb dia ke Phuket bersama familynya. Nisa tak ikut sbb kerja minggu nie...alahai. Suami pun berat hati nak tinggalkan sbb bygkan ke mana-mana shj dia pergi selama 5 thn tak kira ke mana pasti dibawaknya. Tapi bila lg nak g Phuket...tak pe lah sekejap je...HAAA sekejap...seminggu...aduhai...Isnin (2 Jan) baru balik..huhuhu.

Tak larat nak berazam...umur pun dah 40 thn. Yg penting Allah berikan kesihatan yg baik utk Nisa & suami Nisa begitu juga mak & abah...semoga mrk dpt tgk anak Nisa...YA ALLAH...PANJANGKANLAH UMUR ABAH & MAK AGAR DPT MERASA ANAK NISA NIE SATU HARI NANTI (ntah..bila, Allah je yg tau).

Semoga Allah limpahkan rezeki yg melimpah ruah agar kami suami isteri bkn shj mendpt kesenangan di dunia tapi juga akhirat..agar rezeki yg diperolehi dpt juga buat kebajikan (eeee...klu dimakbulkan, kena tunaikan nanti susah, kan). Yg penting biarlah tambah keimanan almaklum le dah masuk angka 40...kena sedar2kan diri....kubur bila2 masa memanggil tue..eeeee gerunnya...tapi kena hadapi gak, kan bila tiba masanya nanti.

Thn 2012 nie berat jugak tanggungjwb sbb beban tugas dah berat...beban keje lah apa lah lagi...hope semuanya berjalan lancar dgn keizinanNya.

Nak kuruskan badan...dah tak larat dah, mcm tue jugak. Apa ya..nak rcg utk 2012...nak kembangkan biz lah...sbb buat biz asyik separuh jln lps tue buat benda lain...sbnrnya tak tahu yg mana sesuai, belum jumpa lg. Seronok biz nie walau dah jadi cikgu...ada kepuasan kat situ...tgk lah apa biz yg blh dimajukan utk thn dpn.

Lagi apa, ya nak rcg thn 2012.... tunggu & lihat.....

2011...byk kenangan manis & pahit. Yg pahitnya bapak mertua berada di hospital selama 6 bulan & akhirnya meninggal dunia bila bawak balik rumah. Yg sedihnya hujung2 thn nie kena berpisah dgn Kak Noorhaini yg ditukarkan ke sekolah lain...kami sering bersama sejak Nisa mengajar di situ..dari tarian, tugas2 pengawas/pengawas pusat sumber & mcm2 lah....kami pun pernah jugak bergaduh (hehehe..biasa le..tapi itu mengeratkan lagi sebenarnya). Slps nie, dah tak de sapa nak tegur, beri nasihat, tlg ingatkan Nisa sbb Nisa nie pelupa orgnya, sering panggil makan di bilik guru. Seorg lagi iaitu Kak Jariah pun ditukarkan...sedih gak walau tak berapa rapat tapi dia pernah bagi semangat/perangsang & tidak menjauhkan diri semasa Nisa dlm kesusahan @ memerlukan seorang sahabat. Miss both of you. Begitu juga dgn Pn Ho (kehilangan seorg rakan yg tahu semua perkara...pernah bagi ubat mahal secara percuma masa aku sakit belakang yg amat sgt...tak akan kulupakan). Kak Qaisara pulak sbb memahami tapi syg sekejap je nak bermesra dah pindah dah.Yg manis...byk sgt.

2012...kehidupan baru utk semua org.....so, good luck to us...moga kehidupan 2011 menjadi kenangan & pedoman.

Thursday, 29 December 2011

Drama Tentang Dhia



Actually nak tgk citer nie tapi husband x minat citer cinta2 nie...jadi dok tgk la 3 hari nie sbb dia x de..hehehe..x sangka pulak last minggu nie..dpt gak lah tgk...mmg best walau tgk saat2 akhir, rasa rugi x tgk dr awal...tapi benar2 berkesan di hati esp ayat2nya..i love it.

"Cinta tanpa restu umpama jasad tak bernyawa" petikan kata2 Dhia utk suaminya. Bkn apa teringat pulak kisahku dulu2...bercinta..bertunang...tapi benar kata org, cinta tanpa restu tidak bahagia...nsb baik putus di tgh jln walaupun masa putus tunang bagai nak rak sedihnya...Allah & kwn2 yg terdekat je yg tau betapa pedihnya hati nie sbb putus pun tiba2 dgn utusan surat drnya..agaknya jika dulu guna handphone..mesti melalui sms je..hehehe..

Masa tue bagiku ingatkan dialah segala2nya almaklum le kami bercinta lbh krg 6 thn (4thn bertunang...itu sbb org tua berkata jgn tunang lama2...). Bila dipikir balik rasa mcm org bodoh je masa tue sbb syg sgt kat dia sbb ingat mcm dah tak de laki lain lagi lah padahal berlambak..hehehe. Klu tak kuat iman masa tu, konon2nya nak mati le..bodoh gak, kan sbb sorang laki nak mati..hahaha..buat apa.. Ramai kwn aku kt citer aku blh buat drama...hehehe.. tapi biarlah ia menjadi kenangan je...

Tapi kejadian selepas putus tunang yg plg berkesan sgt...kwnku, Maza & Sai juga Allah je yg tau dan ada bersama2ku masa aku di saat2 memerlukan ketenangan....itu yg membuatkan hatiku terus tertutup buatnya utk selama2nya & meminta Allah shj yg memblsnya walau aku juga pernah buat salah dulu tapi klu dia benar2 sygkan aku takkan dia sanggup tipu aku mcm tue sekali...aku cuma mampu berdoa je agar Allah berikan yg terbaik utkku.

20/11/2000...tarikh yg tak akan kulupakan.....segala kebenaran telah terbongkar masa nie walaupun dia gembira ketika ini...

Di saat aku sedih2 dulu, selain Maza,Sai, Ana...ada le sorang kwn baikku yg kuanggap bkn shj kwn tapi kira mcm abang le jugak (aku nie tak de abg) iaitu
Udin yg selalu buat lawak & bg perangsang kat aku...kaunselor le katakan. Mcm2 nasihat dibagi sehinggakan dia galakkan aku sambung belajar.
Mula2 malas, tapi desakan dia, abg Rahman gak & my parents..so apply le PKPG, UPM, UITM...

Tak disangka slps 20 Nov tu  dpt twrn PKPG & UITM (UPM tak dpt sbb mohon Sejarah) pikir2 pilih PKPG sbb UITM tue susah sbb kerja sambil bljr..takut tak blh buat 2 benda dlm satu masa.

Berkat doa semua org aku berjaya walaupun pernah putus harapan kat tgh2 sbb tak mampu nak study..bkn senang nak belajar kat UM...tapi semangat yg diberi oleh rakan2 roommate & kelas begitu juga husband aku (masa tue baru kenal..boyfriend le..hehehe) akhirnya aku graduate..yezza..

Bila pikir2 balik..inilah hikmah yg Allah bg slps kejadian putus cinta tue..dan yg ptg hikmahnya sbb dpt suami yg benar2 sygkan aku begitu juga familynya. Berkat restu kedua org tuaku & juga org tuanya...aku dpt kebahagiaan akhirnya. Adik beradiknya begitu baik dgn ku...tak sangka Allah ganti yg terbaik walau sblm nie aku ingat dah tak de org lain selain dr dirinya. Ini semua pun sbb kwn aku yg sorang nie..Yusneza (mcm perangai si Udin..hehehe)..tak hbs2 carikan jodoh utk aku masa kat UM. Tapi ketika ini aku bijak sikit sbb apa2 aku tanya pd Allah..berdoa & minta beri petunjuk sapa yg aku patut pilih (wah..mcm ramai je minat kat aku...hehehe... tapi ada le jugak)...
Dulu2 aku sembahyang gak tapi mgkn tak pernah mintak petunjuk itu yg frust menonggeng tue...tapi sbb peristiwa tue dekatkan aku dgn Allah..jadi aku mohon petunjuk kpdnya..yg membuatkan aku memilih suamiku...ternyata tak salah pilihan Allah.

Sbb nak tau tak dulu2 aku bertunang tak de adat langsung sampai ingatkan dah tak jadi tapi sbb mak aku kt dah org nak dtg..kena le sambut. Bygkan baju tunang tgh buat kat tailor sbb ingat dah janji hari lain...tup..tup...blk Ipoh..mak kata dah nak btunang...terkejut besar..jadi apa lagi semua pinjam dr cadar sampai le baju tunang...sedih tak terkata tapi cinta punya pasal masa tue apa pun jadi..
Lepas sethn bertunang baru mak citer tak puas hati pasai bertunang sbb tak de adat langsung...bygkan bawak buah dlm beg plastik...mak sedara yg letak kat tpt bekas kami...jadi faham2 je lah pergolakan slps itu. Betul jugak mak mana yg nak lepaskan anak sulungnya, kan...bermulalah mcm2 mslh yg akhirnya putus jua...
Allah gantikan pertunangan aku dgn husband yg katakan meriah jugak dgn restu kedua2 pihak..thanks to all my family..mak & adik bersusah payah..mak2 & bapak2 sedara & sepupu2 bertungkus lumus masak, kemas rumah akhirnya pertunangan yg kira meriah lah jugak...

Perkahwinan jugak meriah dgn semua sedara belah abah & mak turun padang tolong menolong..betul2 tak percaya....sampai kwn abah kata "Kamu jemput satu Ipoh ke datang kenduri?" Yg best tak rancang majlis batal air sembahyang kat masjid sbb rancang buat kat rumah...tapi sbb hujan kami buat kat situ...maknanya Allah restui perkahwinan kami berkat doaku selama ini....Alhamdulilah...

Bila pikir2 balik Allah dah gantikan yg terbaik buatku dpt restu kedua ibu bapaku & kedua ibu bapa mertuaku. Perjalanan sepjg perkahwinan pasti ada dugaan, kan...sbb Allah nak uji kami..adat le tue nak tgk sejauh mana keimanan kita, kan........
Allah beri dugaan sbb Dia syg kita....ini yg kupegang...Allah tak kejam..yg kejam adalah manusia..

WAH...Pjgnya luahan gara2 Ttg Dhia...sbnrnya byk tapi sikit2 dah lah, ya...ok...
Buat mrk yg frust tue...biar frust dgn manusia jgn frust dgn Allah Taala sbb Dia akan beri ketenangan kpd kita antara cpt & lambat je...TUNGGU jeeeeee...Insyaallah...ada sinar nanti bila kita sering mohon pdNya...percayalah......

Monday, 26 December 2011

Jadual Gaji Tahun 2012

Jom tgk jadual gaji thn dpn...dah lah dpt gaji baru utk semua penjawat awam...ada yg naik byk tak sabar agaknya nak tunggu bulan satu..

  


BULAN


TARIKH

CATATAN

JANUARI


16.1.2012 / Isnin

Tahun Baru Cina

FEBRUARI


23.2.2012 / Khamis


MAC


22.3.2012 / Khamis


APRIL


25.4.2012 / Rabu


MEI


23.5.2012 / Rabu

Pesta Menuai

JUN


25.6.2012 / Isnin

Hari Gawai

JULAI


25.7.2012 / Rabu


OGOS


13.8.2012 / Isnin

Hari Raya Puasa

SEPTEMBER


25.9.2012 / Selasa


OKTOBER


22.10.2012 / Isnin

Hari Raya Haji

NOVEMBER


6.11.2012 / Selasa

Hari Deepavali

DISEMBER


18.12.2012 / Selasa

Hari Natal

Thursday, 8 December 2011

DVD Bergambar

Hobi ambik gambar & video lepas tue edit...best...best..best..sblm nie buat sendiri tunang, kahwin sendiri..then buat utk kahwin kawan...puas hati buat sendiri, klu upah org pasti mahal...tak sangka ada kelebihan buat ini.
Rezeki cuti sekolah nie..buat dvd bergambar dgn lagu...tak blh nak upload sbb lama sgt sbb ada video..jadi, malas nak tunggu tak de le upload. Seronok buat dvd nie...satu lagi hobi yg terjadi sjk pegang jawatan GPM kat sekolah. Juga sumber rezeki jugak...bdk2 pun ada ckp cikgu bukak kedai lah...hahaha...ok jugak cadangan tue tapi buat kat rumah je lah sbb bknnya permintaan hari2...
Hope bdk2 f6 tue seronok terima dvd tue...nak upload kat sini lama sgt..klu tidak, blh letak kat sini...
Tgh rancang nak buat utk kwn baik......so, tgh sibuk kumpulkan gbr2 dia...alahai tak de video...ada video lg best almaklum le video cam kena curi...tunggu cik abang belikan yg baru..hehehe..

Spaghetti

Tgk dlm peti ais, ada daging cincang lagi sikit...teringat ada beli sos spaghetti...so, apa lagi sbb spaghetti tinggal sikit...buat je lah.... Punya le senang..goreng bawang, masukkan daging & lepas tue sos dan air sikit..dah jadi dah...

Spaghetti
Teringin nak makan pop corn...so, apa lagi buat pop corn sendiri...senang je...tgk dlm myresipi...ada resipinya...terkejut bila buat penuh satu periuk..ingatkan tak penuh...


Penuh satu periuk sbb 1st time buat...tue tangan husband yg x sabar2 nak mkn..baru je masak tue..


Tuesday, 29 November 2011

Ayam Masak Mamak

Ayam Masak Mamak...kalah Vangey..hehehe


Resipi dpd Kak Fadzilah (GK Bhs) & diolah oleh kakak tersygku, Kak Noorhaini. Buat kwn & adikku yg nak resipi....blh aje, ini resepinya :

Resipi Ayam Masak Mamak
Bahan-bahan :
1. Bawang merah - banyak tau .... (ikut le ayam byk mana)
2. Bawang putih - sikit je...x letak pun x pe
3. Daun kari
4. Cili boh
5. Kicap manis (Nisa letak juga kicap masin sbb x suka manis)
6. Kulit kayu manis (x ltk pun x pe)
7. Garam, gula secukup rasa
8. Asam jawa

Cara-cara :
1. Ayam goreng macam biasa.
2. Kemudian goreng bawang & diangkat.
3. Masukkan cili boh & goreng sampai pecah minyak.
4. Lepas tu, masukkan bawang yg tlh digoreng tadi. Kacau.
5. Masukkan daun kari.
6. Bau wangi, masukkan ayam...kicap....mcm biasa garam & gula.
7. Masukkan air asam jawa
8. Agak2 ok, angkat & hidang dgn nasi panas2...sedap tau!

Resipi nie kata Kak Noorhaini blh buat dgn daging atau ikan tapi belum try le...nanti try, ok. Selamat Mencuba adikku, Wan Teh Siti Hajar...(betui ke nak buat nie, mcm tak caya je...hehehe)

Suami Nisa kata blh kalah restoran vangey Ipoh nie...wah...hebat lah tue...

Karipap

Teringin nak makan karipap, jadi buat le sendiri sbb dah lama tak buat...siap jugak karipap...

Karipap yg pelbagai saiz...janji blh makan

Kerepek Coklat

Tengok blog http://dapur-mamasya.blogspot.com/2011/10/kerepek-coklatjom-tengok-cara.html teringin pulak nak buat kerepek coklat macam tue...mintak izin share, ya.  Seronok tgk blog dia sbb explain satu persatu & sedap2 resipinya. Hasil Nisa buat kerepek ni kurang cantik sbb pisau tak berapa tajam jadi tebal le sikit.... Inilah hasil kerepek coklat Nisa yg krg cantik tapi rasa ok..hehehe


Kerepek coklat...1st time buat...

Friday, 25 November 2011

Ice Cream Buatan Sendiri

Ice Cream Buatan Sendiri

Tiba-tiba husband suruh buat ice cream...so, g supermarket cari serbuk koko sbb yg lain dah ada stok kat rmh....jadi le ice cream spt di atas.  Resepinya senang aje...(thanks to the owner...dah lupa ambik kat mana resepi nie)
1 biji telur, 1 tin susu cair, 1 sudu besar ovalette, 1 sudu teh perisa vanilla, 5 sudu besar gula (nak lebih ikut suka kemanisan), apa-apa perasa ikut suka (serbuk koko, jagung, strawberry).
Cara-cara:-
1. Masukkan semua kecuali perasa ke dlm mixer dan pukul sampai kembang dan likat.
2. Kemudian, masukkan perasa dan pukul lagi. (Di sini Nisa letak serbuk koko van houten, sdkt choc emulco & perisa coklat).
3. Masukkan dlm bekas...Nisa campurkan choc chip ke dlm ice cream & hiaskannya dgn choc chip.
4. Masukkan ke dlm peti ais..jgn tutup bekas tue, bila dah keras baru tutup. Biarkan semalaman...esok pagi dah boleh makan.
My husband tak sampai pagi, tgh malam terus makan...not bad at all....lepas nie blh buat perasa lain lagi.....

Wednesday, 23 November 2011

Berita

24 November 2011....sujud syukur ke hadrat Mu, Ya Allah kerana memperkenankan doaku yg sekian lamanya...ini juga biarlah rahsia...tapi bukan mengandung juga...doa mengandung belum makbul lagi...tak pe, Allah Maha Mengetahui...mungkin satu demi satu doaku dimakbulkan Allah....ini dikira permulaan yg baik setlh mengharungi pelbagai onak dan duri...hanya Allah shj yg tau. Cepat atau lambat doa kita tue dimakbulkan hanya Dia yg berhak tau...kita sbg insan kena yakin pdNya...jika tak yakin, takut tak makbul....Semoga Allah tetapkan keimanan ku ini agar lebih beriman dan mendekatkan diri dgnMu. Semoga ku tak lupa padaMu, Ya Allah kerana hy Engkau shj yg mengerti segala-galanya...thanks Allah....love U...

Cuti Sekolah

Dah mula dah cuti sekolah tapi keje tetap keje.... tak gi mana2 rasanya cuti nie.... apa lagi nak try resepi2 baru, biar pening suamiku nanti...yezza...blh masak benda2 baru....tgh dok cari resepi skrg nie...bestnya...

Berita

Dah lama tak update blog sbb sibuk sgt. Bapa mertua telah meninggal dunia pada 29.9.2011 / 1 Zulkaedah (hari Khamis) pukul 8.45 pagi. Sehari selepas bawa balik ke rumahnya di Sg Rokam, beliau telah pergi...macam tak percaya aje sbb 6 bulan terlantar akhirnya pergi jua dlm usianya yg muda jugak 66thn...suami sampai skrg masih rindukan bapanya krn rasa tak puas bercakap dgn beliau..adat lah, kan. Alhamdulilah abah ku masih sihat walau dah 72 thn (risau gak sbnrnya) & mak pun sihat.

16 Oktober 2011 (Ahad) pulak dpt berita satu2nya adik perempuanku telah melahirkan baby girl, Siti Aisyah Qaisara pada pukul 10am (agaknya lah)...seronok mak dpt cucu pertama begitu juga abah.


Ini le anak sedara pertamaku...skrg dah 4.3kg...besarnya...
 21 Oktober 2011 (Jumaat)....berita yg ditunggu2 akhirnya tiba juga...alhamdulilah...biarlah rahsia...hehehe...tapi bukan mengandung...

14 November 2011 (Isnin) .... dah masuk umur 40 tahun....seram pun ada....apa2 pun best sbb suami tak lupa bday (klu lupa mmg nak kena nie), yg terkejut anak2 murid buat surprise birthday...sapa lagi klu bkn my sweet libraians...mlm nya pulak, my sister in laws pulak belanja makan, belikan kek & hadiah...tak sangka rezeki umur 40 thn. Semoga Allah membalas jasa semua org (termasuk mak, abah, suami, adik2, mak mertua, adik2 ipar, sedara mara, org-org yang mengingati hari jadiku & mendoakan kesejahteraanku.)
Buat Kak Norliza Bt Mansurdin yg byk mengajarku erti kasih sayang, pengorbanan, erti sahabat, keimanan (ini yg penting), sentiasa bersamaku susah & senang...terima kasih yg tidak terhingga hanya Allah shj yg dpt membalas jasamu...tak terdaya diriku utk membalas jasa-jasanya...thanks to Allah yg menemukanku dgnnya di saat aku di dlm kegelapan & keseorangan mengharungi liku2 hidup. Aku tak mampu membalas jasa2nya buat masa ini, hanya Engkau shj yg dpt membalasnya, Ya Allah...

Saturday, 24 September 2011

Kuih Raya


Biskut Snow Almond - kegemaran ramai
 5 thn berkahwin tiba2 thn nie nak buat kuih raya...terkejut suami & adik. Yg bestnya, letak kat fb & kwn2 pulak ada order...walau sikit tempahan...kira ok le sbb mereka suka. Thanks to Kak Anie, Kak Liza, Ainin, Junida (adik ipar), Wan Cu, Yong & Pn Ummi sbb order. Thn dpn rasa2 nak buat lagi ke?

Saturday, 4 June 2011

Pertama Kali Menulis Blog

4 Mei 2011......
Tiba-tiba timbul ilham untuk membuat blog...kurang pandai tapi cuba lah. Kawan GPM SMK Buntong, Yan kata senang je...tgk blog dia & adik ipar Nisa (Nora) mcm best lah pulak buat blog.  Macam diari lah katakan. 
Petang tadi spt biasa melawat bapa mertua (En Idris) yg sakit teruk..doktor kata dah "brain damage"...3 bln terlantar di Hospital Ipoh...kesian dia, dah tak tahu apa kat dunia nie.  Doktor pun dah tak boleh buat apa dah..dgr cite adik ipar, Ida.  Teringat 2 hari sebelum dia masuk hosp, kali terakhir jumpa dia..nampak dia sakit lantas Nisa pun tegur lah dia tapi katanya sakit sikit je.  Nisa nasihat dia suruh jumpa doktor esok harinya (Khamis), dia kata ok.  Tiba2 hari Jumaat pagi dpt panggilan bapak pengsan & masuk CCU...terus sampai skrg dah msk wad 8C yg tak berdaya lagi dah. Doa Nisa agar bapak kembali sihat.
Itu cite bapak...cite abah lah pulak.  Abah Nisa pun tgh sakit jugak tu..sakit kencing manis..kakinya dah 3 kali operate...masih berlubang kat tapak kakinya tu...kesia kat abah jugak, seksa tapi nasib blh berjalan lagi tak mcm org lain sampai kena potong kaki.  Baru2 nie htr dia utk check up mata...tak tahu lagi sbb appointment seterusnya bln 11.  Penyakit diabetis nie mmg dah keturunan keluarga kami sdgkan kami nie kurang minum manis tapi dah keturunan..nak buat camne.
Dulu orang tua kita sihat skrg dah sakit...turn kita pulak mcm mana agaknya, ya. Peristiwa begini sebenarnya mengingatkan diri kita yg masih muda utk jaga diri kita nie & dekat pd Allah...ajal bila2 masa akan datang, kita tak tahu bila & bagaimana. Takut pun ada sbb rasa diri Nisa masih belum cukup imannya tapi akan cuba dipertingkatkan dgn izinNya..insyaallah.
Bapa kawan Nisa, Ct pun kritikal skrg...semoga dia pun cepat sembuh...almaklumlah dah 73 thn, abah Nisa 72thn, bapak mertua 66 thn... semoga ibu bapa Nisa, ibu bapa mertua & ibu bapa semua org di dunia nie dirahmati Allah...Amin...